Hummel Villányi Tramini 2015 1 Hummel

Illatában rózsavíz gyengéd játéka jelenik meg. Érett, lédús gyümölcsök, a krémesség ígéretével. Szelíd savak és a finom ásványos struktúra teremtenek egyensúlyt és harmóniát.

AT 13,45% ÖE 21,3 g/l  MC 1,3 g/l  S 4,7 g/l

 

 

Hummel Villányi Hárslevelü BERNSTEIN 2015 1 Hummel

5 nap spontán erjesztés héjon. További 7 hónap finomseprőn használt burgundiai barriqueban. Szűretlenül, derítetlenül 35 mg/l kénnel palackozva. Meleg, gyümölcsös illat és krémesség, az érett sárgabarack, méz és hársfavirágtea jegyeivel. Sűrű struktúra, magával ragadó, lédús karakter. Szép egyensúly és harmónia.

AT 12,85% ÖE 23,2 g/l MC 3,4 g/l S 4,1 g/l

Hummel Villányi Hárslevelü Góré 2015 1 Hummel

Magyarországon a kukoricatárolót hívták Górénak, de a szó főnököt is jelent. Rangja és színe segítette őt nevéhez. Spontán, héjon erjedt kén hozzáadása nélkül, derítetlen és szűretlen. A bor negyedik lehetséges színe: narancs. Ez pedig az első villányi narancsbor. A hárslevelű fejlett fenolstruktúrája miatt kifejezetten vágyik arra, hogy héjon erjesszék. Mi meghallottuk ezt a kívánságot.

Ő pedig ilyen: Lédús, struktúrált, mély, komplex és izgalmas. A héjonerjesztés vezeti és tartást ad neki, a lédús gyümölcsök elegánsan öltöztetik szerkezetét. Vonzó, lágy savai eleven izgalommal töltik meg. Egy önálló bormű, inspiráló, higgadt, makacs, szép.

AT 12,7% ÖE 22,5 g/l MC 2,5 g/l S 4,5 g/l

 

 

Hummel Villányi Furmint 2016 1 Hummel

Gyakran azok a dolgok a legszebbek, amelyeknek nem is szabadna léteznie. Valami ilyesmi a helyzet a villányi furminttal is. Magyar értelmezés szerint, -és mégis ki más értene a fuminthoz- a fumint Tokaj nagy szőlőfajtája, amiből ott a hárslevelűvel együtt kiemelkedő aszúborok és manapság már nagyszerű száraz borok is készülnek. És akkor egy furmint talán még származhat a Somlóról is. Na de Villányból? Na jó, a valóság általában valamivel komplexebb ugye, mint a róla alkotott képünk. És hát így van ez a furminttal is, főleg a villányi furminttal. A 19. század végén, a filoxéravész előtt a furmint még széles körben elterjedt volt Villányban, és csak ezután került helyettesítésre olaszrizling és más máig elterjedt szőlőfajták által. Az okok ismeretlenek. Mivel a svábok keze is benne volt a dologban, ezért azt sem lehet kizárni, hogy a döntés oka inkább a gyakorlatiasság volt, mintsem a fajta képessége a termőhely szépségének bemutatására. Mindegy is. Hosszú keresés után 2016-ban végre sikerült furmintot vásárolnom egy apró siklósi ültetvényről, ami hatalmas örömöt okozott. Ez az öröm a Furmint 2016 borrá válásának teljes folyamata során végig kísért. Számomra egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a villányi furmint nem csak sokat tud, de véleményem szerint feltétlenül szükség is van rá. Meglátjuk. Most már mindenesetre a palackban van. Mivel viszonylag sok botritisszel szüreteltük, és a frissítő almasavat mindenképp meg akartam őrizni, konvencionálisan, szűrve, derítve készítettük el. Telt és krémes, finom struktúrájával, gyengédségével, élettel teli savaival és érett gyümölcsök által kísért bájos játékosságával.

AT 14,14%  ÖE 23,9 g/l  MC 1,6 g/l  S 6,40 g/l

AT: Alkoholtartalom, ÖE: Összes extrakt, MC: Maradékcukor, S: Sav