Hummel Villányi Tramini 2015 1 Hummel

Illatában rózsavíz gyengéd játéka jelenik meg. Érett, lédús gyümölcsök, a krémesség ígéretével. Szelíd savak és a finom ásványos struktúra teremtenek egyensúlyt és harmóniát.

AT 13,45% ÖE 21,3 g/l  MC 1,3 g/l  S 4,7 g/l

 

 

Hummel Villányi Hárslevelü 2016 1 Hummel

A furmint párja, a két legfontosabb magyar autokton fajta egyike. A készítés és a palackozás egyaránt ”sur lie”. Minek bármit is eltávolítani, ami örömet okoz? Gyönyörűen krémes, friss és konzisztens egy időben. Miért vennénk el tőle az őt védelmező seprőburkot? Az élesztőnek nem csak az élet keletkezésében, de annak védelmében is szerepe van. Különösen a bornál, amit antioxidáns hatásával óv az öregedés elől. Ezt használtuk mi is a szűretlen, derítetlen palackozással. Az eredmény pedig citrom, méz és hársfavirág élettel teli játéka az élesztő puha ágyán.

AT 12,02%  ÖE 21,8 g/l  MC 0,6 g/l  S 4,60 g/l

 

 

Hummel Villányi Hárslevelü BERNSTEIN 2015 1 Hummel

5 nap spontán erjesztés héjon. További 7 hónap finomseprőn használt burgundiai barriqueban. Szűretlenül, derítetlenül 35 mg/l kénnel palackozva. Meleg, gyümölcsös illat és krémesség, az érett sárgabarack, méz és hársfavirágtea jegyeivel. Sűrű struktúra, magával ragadó, lédús karakter. Szép egyensúly és harmónia.

AT 12,85% ÖE 23,2 g/l MC 3,4 g/l S 4,1 g/l

Hummel Villányi Hárslevelü BERNSTEIN 2014 1 Hummel

Meleg, gyümölcsös illat virágokkal, mézzel és vaníliával. Puha, krémes kezdés a kortyban. Teltség, krémesség, frissesség, gyümölcsösség, és mineralitás vonzó egyensúlya. Élénk harmónia és nagy potenciál. Fogyasztás: most, de legalább 2025-ig.

AT 12,99% ÖE 30,6 g/l MC 1,8 g/l S 5,8 g/l

Hummel Villányi Hárslevelü Góré 2015 1 Hummel

Magyarországon a kukoricatárolót hívták Górénak, de a szó főnököt is jelent. Rangja és színe segítette őt nevéhez. Spontán, héjon erjedt kén hozzáadása nélkül, derítetlen és szűretlen. A bor negyedik lehetséges színe: narancs. Ez pedig az első villányi narancsbor. A hárslevelű fejlett fenolstruktúrája miatt kifejezetten vágyik arra, hogy héjon erjesszék. Mi meghallottuk ezt a kívánságot.

Ő pedig ilyen: Lédús, struktúrált, mély, komplex és izgalmas. A héjonerjesztés vezeti és tartást ad neki, a lédús gyümölcsök elegánsan öltöztetik szerkezetét. Vonzó, lágy savai eleven izgalommal töltik meg. Egy önálló bormű, inspiráló, higgadt, makacs, szép.

AT 12,7% ÖE 22,5 g/l MC 2,5 g/l S 4,5 g/l

 

 

Hummel Villányi Furmint 2016 1 Hummel

Gyakran azok a dolgok a legszebbek, amelyeknek nem is szabadna léteznie. Valami ilyesmi a helyzet a villányi furminttal is. Magyar értelmezés szerint, -és mégis ki más értene a fuminthoz- a fumint Tokaj nagy szőlőfajtája, amiből ott a hárslevelűvel együtt kiemelkedő aszúborok és manapság már nagyszerű száraz borok is készülnek. És akkor egy furmint talán még származhat a Somlóról is. Na de Villányból? Na jó, a valóság általában valamivel komplexebb ugye, mint a róla alkotott képünk. És hát így van ez a furminttal is, főleg a villányi furminttal. A 19. század végén, a filoxéravész előtt a furmint még széles körben elterjedt volt Villányban, és csak ezután került helyettesítésre olaszrizling és más máig elterjedt szőlőfajták által. Az okok ismeretlenek. Mivel a svábok keze is benne volt a dologban, ezért azt sem lehet kizárni, hogy a döntés oka inkább a gyakorlatiasság volt, mintsem a fajta képessége a termőhely szépségének bemutatására. Mindegy is. Hosszú keresés után 2016-ban végre sikerült furmintot vásárolnom egy apró siklósi ültetvényről, ami hatalmas örömöt okozott. Ez az öröm a Furmint 2016 borrá válásának teljes folyamata során végig kísért. Számomra egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a villányi furmint nem csak sokat tud, de véleményem szerint feltétlenül szükség is van rá. Meglátjuk. Most már mindenesetre a palackban van. Mivel viszonylag sok botritisszel szüreteltük, és a frissítő almasavat mindenképp meg akartam őrizni, konvencionálisan, szűrve, derítve készítettük el. Telt és krémes, finom struktúrájával, gyengédségével, élettel teli savaival és érett gyümölcsök által kísért bájos játékosságával.

AT 14,14%  ÖE 23,9 g/l  MC 1,6 g/l  S 6,40 g/l

AT: Alkoholtartalom, ÖE: Összes extrakt, MC: Maradékcukor, S: Sav